Seglarskolan

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:I kalendern

Välkommen till Seglarskolan 2020! 

Att lära sig segla har varit en nödvändighet på Gullholmen ända sedan samhället uppstod, såväl för fiske, transport och nöje. Även i modern tid så har föräldrar och ungdomar sett tjusningen med segling. Många har fått sina första seglingsupplevelser och vänner för livet i Gullholmens seglarskola. Huvudinstruktör i år är Axel Dunlap, tillsammans med Axel Gedda, Elias Schelin och Philip Thorstenson. Sektionsansvariga är Erland Jakobsson och Stefan Zetterberg.

Vem kan vara med?
För att vara med i Seglarskolan ska man kunna simma bra och ha utvecklad motorik så att man kan samordna tanke och rörelse. Det är en del att hålla reda på och man behöver vara så pass mogen att man kan ta instruktioner och omsätta detta i handling. Barn utvecklar sig i olika takt, men vi har satt fyllda 8 år som nedre gräns. Uppåt har vi däremot ingen gräns och vi välkomnar även äldre ungdomar. Vid intresse kan det eventuellt bli en separat vuxengrupp och då efter ordinarie seglingsdag, 15.00-16.30.

Tider
Skolan håller till på Grindebacken och pågår under två sommarveckor med sex seglingstillfällen. Vi siktar på måndag-onsdag-fredag, men väderanpassningar gör att dagarna kan skiftas med kort varsel. Lektion startar 10.30 och avslutas 14.30. med lunchpaus vid tolvtiden. För att delta, kom på uppropet och anmäl dig söndagen den 14 juli kl 16.00 vid gamla skolan intill kyrkan, men för planerings skull vill vi gärna ha en föranmälan via Facebook ”Gullholmens seglarskola”

Kostnader
En avgift tas ut för att täcka skolans kostnader och semesterlön till ungdomsinstruktörerna, f. n. 900 kr. Om man är fortsättare och inte har egen båt, så utgår ytterligare 200 kr per vecka för de större båtar som skolan hyr in.

Ansvar
Förälder
 har ansvar för sitt barn under dagen och bör därför vara med på stranden, eller avtala med annan vuxen att bistå barnet. Seglarskolan har ingen särskild olycksfallsförsäkring för denna aktivitet, ej heller ansvar för om något skulle gå sönder på barnets båt.
Båt
Bäst är om varje barn har egen båt och lär sig segla självständigt. Det kan till nöds fungera med två barn i samma båt som turas om att sköta roder och skot. Vi rekommenderar i första hand båttypen RS Tera för nybörjare och RS Feva för fortsättare eller lite större barn. Optimistjollen fungerar också bra som nybörjarbåt, men barnet växer snabbt ut ur den båttypen och den seglar inte lika bra.
Man ansvarar själv för sin båt och att den tas om hand före, under och efter seglingen. Båten kan under segelveckorna förvaras vid Grindebacken, men det sker på egen risk. Annan förvaring måste avtalas med markägaren Birthe Hellman som också har café Vintervallen.

Ta med
Se till att ha klädombyte så att du kan bli torr och varm efter seglingen. Badkläder och handduk täckande kläder kommer väl till nytta. Solen biter extra hårt till sjöss, se till att skydda dig / ditt barn!
Lämpliga kläder under segling beror lite på väder; lättvind och sol fungerar badkläder med T-shirt bra. Ha alltid med en långärmad skjorta eller tröja, samt byxa ifall det blir lite kyligt eller som solskydd. En skärmmössa skyddar ansikte och ögon mot stark sol, rekommenderas.
Egen flytväst är obligatoriskt.
Lunchen ordnar man själv, ta med matsäck och dryck. Eller besök café Wintervallen!

Köpa eller hyra båt
Med lite kontakter eller annons så kan det gå att låna eller hyra en optimistjolle. Vi vill ändå propagera för modernare båttyper, framförallt för det finns idag mycket bättre och roligare nybörjar- och fortsättningsbåtar. Över 90% av de ungdomar som börjar segla Optimist fortsätter inte seglandet när dom vuxit ur sin Optimist, detta vill vi gärna ändra på. Det finns många båttyper att välja på när Optimisten är för liten. Av flera skäl föreslår vi RS Tera som är en entypsbåt och kostar ca 25 000:- med segel www.rstera.se . I Sverige finns flera hundra RS Teror. Ljungskile SS, www.ljss.se och Björlandakile SS, www.bkss.se, har ett tjugotal vardera.
RS Tera är endast något större än Optimist, men är en modernare och snabbare båt som är mycket roligare att segla. Enligt ovanstående klubbar är det fler som fortsatt att segla sedan de bytt från Optimist till RS Tera.
Nästa båt i storlek är RS Fevawww.rsfeva.se, som är rekommenderad av Sv. Seglarförbundet. Dom som är lite större eller vanare seglare kan kanske gå direkt från Optimist till RS Feva. RS Feva kan föra tre segel och har peke och passar för två personer och kan bjuda på speedsegling. Fungerar också bra för vuxen + barn!
Det går också att hyra någon av de två RS-båtarna föreningen äger, med eller utan instruktör när de inte används av seglarskolan. Är du intresserad, kontakta någon av ledarna.

Vill du hjälpa till?
Som ni förstår förutsätter en seglarskola med detta koncept att föräldrar är villiga att hjälpa till. Ni som kan tänka er detta, hör gärna av er. Det behöver inte bli så betungande om vi delar på lite uppgifter.

Mvh/       Erland Jakobsson 0709-199899, 

Upprop
Anmäl dig den 12 juli kl 16.00 vid gamla skolan intill kyrkan

 

 

Seglarskolan äger rum på Grindebacken