Seglarskolan

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:I kalendern

Välkommen till Seglarskolan 2024! 

Att lära sig segla har varit en nödvändighet på Gullholmen ända sedan samhället uppstod, såväl för fiske, transport och nöje. Även i modern tid så har föräldrar och ungdomar sett tjusningen med segling. Många har fått sina första seglingsupplevelser och vänner för livet i Gullholmens seglarskola. Våra instruktörer har varit med under flera år och är duktiga på att lära ut seglingens grunder för nybörjare och mer avancerad jollesegling för fortsättare och kappseglare. Beroende på bakgrund och utveckling, så är det i någon av dessa tre grupper som respektive barn placeras. En viktig del i seglarskolan är också strandaktiviteter och lekar som stödjer inlärning och övning, och inte minst ser till att alla lär känna varandra och har det roligt tillsammans.  

Vem kan vara med?
För att vara med i Seglarskolan ska man kunna simma bra och ha utvecklad motorik så att man kan samordna tanke och rörelse. Det är en del att hålla reda på och man behöver vara så pass mogen att man kan ta instruktioner och omsätta detta i handling. Barn utvecklar sig i olika takt, men vi har satt fyllda 8 år som nedre gräns, dvs barnet ska vara född 2015 eller tidigare. Uppåt har vi däremot ingen gräns och vi välkomnar även äldre ungdomar. Vid intresse kan det eventuellt bli en separat vuxengrupp och då efter ordinarie seglingsdag, 15.00-16.30.

Seglarskolan 2024:

Upprop/informationsmöte söndagen ? kl ? vid ?

När? vecka 29-30. Måndag, onsdag, fredag men vi anpassar oss efter vädret så veckodagarna kan ändras.
Var? Grindebacken 
För vem? Deltagare måste kunna simma 200 m, vara födda 2015 eller tidigare och kunna ta instruktioner.
Pris? 1100 kr per deltagare. För de som seglar de större inhyrda båtarna tillkommer båthyra med 700 kr per vecka. 
Utrustning? Nybörjare och Fortsättare seglar optimist och varje deltagare behöver ha med egen båt. Flytväst. Bok.
Kappseglare seglar större inhyrda båtar, se ovan på pris. 

Vi genomför seglarskolan i Föreningen Gullholmens regi så deltagande familjer behöver vara medlemmar där (Familjemedlemsskap 200 kr per år, betalas in till BG 774-1770, ange namn). 

Gruppindelning:

  1. Nybörjare. Här behöver man inga förkunskaper. Född 2015 eller tidigare.
  2. Fortsättarna. Du har seglat i nybörjargruppen innan och /eller kan tillräckligt för att segla din optimist runt en bana. Det är lagom att vara fortsättare i 2 år. 
  3. Kappsegling. Här seglar vi större snabbare båtar och lär oss grundläggande regler för kappsegling. 

Anmälan till Karin på Messenger eller karin.hallstedt@gmail.com
Ange: Namn, personnummer, telefonnummer till ansvarig vuxen samt vilken grupp man vill vara i.

OBS! För att kunna genomföra seglarskolan i sommar är vi i behov av 2 ytterligare följebåtar. Vi hyr gärna din båt under seglarskoledagarna. Vi kan erbjuda 1000 kr per båt i ersättning. 
Hör av dig om du har en båt att låna/hyra ut! 

Ansvar
Förälder
 har ansvar för sitt barn under dagen och bör därför vara med på stranden, eller avtala med annan vuxen att bistå barnet. Seglarskolan har ingen särskild olycksfallsförsäkring för denna aktivitet, ej heller ansvar för om något skulle gå sönder på barnets båt.

Båt
Bäst är om varje barn har egen båt och lär sig segla självständigt. Det kan till nöds fungera med två barn i samma båt som turas om att sköta roder och skot. Vi rekommenderar i första hand båttypen RS Feva för fortsättare eller lite större barn. Optimistjollen fungerar bra som nybörjarbåt, men barnet växer snabbt ut ur den båttypen och den seglar inte lika bra.
Man ansvarar själv för sin båt och att den tas om hand före, under och efter seglingen. Båten kan under segelveckorna förvaras vid Grindebacken, men det sker på egen risk. Annan förvaring måste avtalas med markägaren Maria Eriksson som också driver caféet på Grindebacken.

Ta med
Se till att ha klädombyte så att du kan bli torr och varm efter seglingen. Badkläder och handduk täckande kläder kommer väl till nytta. Solen biter extra hårt till sjöss, se till att skydda dig / ditt barn!
Lämpliga kläder under segling beror lite på väder; lättvind och sol fungerar badkläder med T-shirt bra. Ha alltid med en långärmad skjorta eller tröja, samt byxa ifall det blir lite kyligt eller som solskydd. En skärmmössa skyddar ansikte och ögon mot stark sol, rekommenderas.
Egen flytväst är obligatoriskt.
Lunchen ordnar man själv, ta med matsäck och dryck. Eller handla fika i caféet.!

Köpa eller hyra båt
Med lite kontakter eller annons så kan det gå att låna eller hyra en optimistjolle. Vi vill ändå propagera för modernare båttyper, framförallt för det finns idag mycket bättre och roligare nybörjar- och fortsättningsbåtar. Flertalet av de ungdomar som börjar segla Optimist fortsätter inte seglandet när de vuxit ur sin Optimist, detta vill vi gärna ändra på. Det finns många båttyper att välja på. Seglarskolan rekommenderar RS Tera och RS Feva som vi har i föreningen och har goda erfarenheter av. Kontakta oss gärna för mer information om ni funderar på inköp, nytt eller begagnat för råd.
Det går också att hyra någon av de två RS-båtarna föreningen äger, med eller utan instruktör när de inte används av seglarskolan.

Mer information! 
Du fortlöpande se se vad som händer genom Facebookgruppen Gullholmens Seglarskola.

Seglarskolan är populär
Seglarskolan äger rum på Grindebacken