Västerhavsveckan – Temavecka för havsmiljön sedan 2008
Sedan 2008 arrangerar Västra Götalandsregionen, tillsammans med ett hundratal aktörer, Västerhavsveckan med syftet att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Då bjuds det på havsnära aktiviteter längs hela västkusten.
mer info: http://vasterhavsveckan.se/
PROGRAM FÖR GULLHOLMEN/HÄRMANÖ 6-14 augusti 2022
Västerhavsveckan startar lördag 6 augusti och avslutas söndagen den 14 augusti.
.pdf för utskrift: Västerhavsveckan 2022 programblad Gullholmen
Guidning på Natur- och fågelmuseet
Gå på guidning i Natur- och fågelmuseet på Gullholmen. Guiden Thorbjörn Hansson guidar i Natur- och fågelmuseet, som visar ett stort antal objekt varav 150 fåglar, drygt 10 däggdjur och några havsorganismer. De flesta djuren presenteras i tittskåp med uppbyggda miljöer och årstider.
Tid: 6 augusti – 14 augusti, kl. 12-15. Måndag 8 augusti – ingen guidning.
Plats: Gullholmens Natur- och fågelmuseum, Gullholmsgården
Arrangör: Gullholmens Natur- och fågelmuseum
Sälsafari med M/S TRECE
Följ med på en båttur med möjlighet att se sälar och samtala om havsmiljön. Vi pratar bland annat om miljöpåverkan av oljor i havet.
Turerna går insidan i stora farleden till Käringön och rundar Måseskär. Vi hoppas få se sälar och diskuterar skeppsvrak och deras miljöpåverkan. Om vädret tillåter går vi utsidan av Härmanö tillbaka. Kläder efter väder. Turen ställs in vid hårda vindar eller kraftigt regn.
Tid: 6 augusti, kl. kl 12:50 – 14:50 och 7 augusti kl. 12:50 – 14:50
Plats: Samling på färjeläget Piren, Gullholmen. Personfärja 381 avgår från Tuvesvik till Gullholmen Piren kl. 12.35.
Kostnad: Avgift 300 kronor per vuxen och 200 kronor för barn under 12 år
Anmälan: Föranmälan sker till 073 – 022 47 98, senast fredag 5/8 respektive lördag 6/8. Begränsat antal platser.
Prova på segling med Gullholmens seglarskola
Ta chansen att segla jolle med Gullholmens seglarskola.
Bra att veta: Ett seglingspass tar cirka 35 minuter och du har en instruktör med i båten. Du ska ha fyllt minst 8 år, ha god fysik, vara lättrörlig och kunna simma ordentligt. Ta med egen flytväst!
Mer information får ni i samband med anmälan.
Aktiviteten ställs in eller datumändras vid hårda vindar eller kraftigt regn.
Tid: Söndag 7 aug kl.11-16 (bara förbokade tider)
Plats: Ångbåtsbryggan på Gullholmen
Kostnad: Barn gratis; Vuxna: 100 kronor
Anmälan: Erland Jakobsson: 070 – 919 98 99
Arrangör: Gullholmens seglarskola https://www.gullholmen.info/seglarskolan/
Interaktiv hamnpromenad på Gullholmen
Få kunskap om havet via QR-koder i mobilen. Fotografera kartan vid Hamnkontoret på bryggan intill Glasskiosken i Gullholmens hamn. Leta sedan upp markerade platser i Gullholmens Hamn. Med hjälp av QR-koder vid varje station får du veta något spännande om havet!
Tid: 6-14 augusti kl.9-19
Plats: Gullholmens hamn
Ljungen blommar – vandring på Härmanö
Följ med på vandring i naturreservatet Härmanö vid Gullholmen. Naturreservatet Härmanö vid Gullholmen är stort och här finns den karga, exponerade västsidans gnejsklippor genomskurna av diabasgångar och den leende, bördiga östsidans skalgrusrika jordar.
Bra att veta Du kan välja mellan två olika turer, en kortare och en längre.
Den snabbare men längre vandringen till Hermanö Huvud tar knappt 7 timmar och är cirka 14 km lång. På turen berättas om natur och kultur och det går att se resultatet av ljungbränning och röjning inom GRACE-projektet.
Den kortare vandringen är en tur över ängarna till Hermanös västra strand Den tar ungefär fem timmar och är cirka 8 km lång. Turen till västsidan bjuder på rik blomning, fågelsång, till synes kala klippor och bäverdammar.
Vandringarna är medelsvår för båda turerna med bitvis krävande terräng så se till att ha bra skor. Ta med riklig matsäck.
Tid: Kortare turen: 7 augusti, kl. 10.45-16:00; Längre turen: 7 augusti, kl. 10:45-17:10
Tiderna anpassas efter färjan.
Plats: Start på bryggan vid affären i Gullholmens Hamn. Starten är gemensam för båda turerna.
Överfart med personfärja 381 kl 10.30 från Tuvesvik till Gullholmen Hamnen. Parkering cirka 200 meter före färjeläget. Betala med parkeringsapp.
Anmälan: Ingen föranmälan krävs
Guider: Gunilla Olander, 073 – 022 47 98; Berth Kullholm, 070 – 333 61 14
Arrangör: Västkuststiftelsen
Folder om Härmanö reservat finns att ladda ner här: Västkuststiftelsens foldrar; Leaflet Härmanö Nature Reserve in English
Havslabbet
Besök havslabbet och gör spännande vattenexperiment.
Vatten finns överallt omkring oss och i oss. Vattnet är också ett unikt ämne med många fantastiska egenskaper. Träffa Johannes Olsson från Maritiman och gör spännande vattenexperiment. Du får låna riktig labbutrustning och göra häftiga experiment med ämnen som du kan hitta hemma i köket.
OBS! Begränsat antal platser för barn 6-11 år.
Tid: 8 augusti kl. 10.00-11.00 samt 12.00-13.00.
Plats: Gullholmsgården, Gullholmen
Föranmälan görs till 073 – 022 47 98 senast söndag 7 augusti. Anmälan sker helst via SMS. Tänk efter om kl. 10 eller kl. 12 passar bäst för dig eller din familj.
Kvinnors levnadsförhållanden under sillfiskeperioderna
Kom och lyssna till Sune Johansson från Gullholmen när han berättar om hur kvinnorna levde under de tider då männen var ute och fiskade sill vid Island.
Sillfisket vid Island pågick under de tre sommarmånaderna då sillen var som fetast. Kvar därhemma var kvinnorna som fick sköta både arbete och hushåll.
Efteråt visar vi Svante Lyséns film Käringön – en utpost i havet.
Tid: 8 augusti kl. 18
Plats: Ellös Parken, Ellös. Parken öppnar kl. 15. Då finns möjlighet att se fiskeredskap genom tiderna och köpa en fika.
Naturfilms-workshop Gullholmen
Är du mellan 15-26 år? Då har du chansen att komma till en av Västerhavsveckans workshops och lära dig att göra film om naturen!
Miljöjägarna kommer att hålla en workshop där du får lära dig att producera en egen naturfilm med fokus på miljö. Filmerna kommer sedan att visas på filmfestival i Hunnebostrand i slutet av Västerhavsveckan.
Workshop och lån av utrustning är gratis. Du har med din egen matsäck.
Tid: 9/8 kl 10-17 och 10/8 kl 10-17 (OBS! 2 dagar)
Arrangör: Safari Sverige – Miljöjägarna se även Event på Facebook
Anmälan: till Gunilla Olander olander9@telia.com tel 073 – 022 47 98
Blå mat för en grönare planet
Blå mat för en grönare planet – om vattenbrukets möjligheter att ge varierad, näringsriktig och hållbar mat från havet. Elisabeth Jönsson Bergman från Swemarc föreläser och svarar på frågor.
Tid: Onsdag 10 augusti kl 17.30
Plats: Gullholmsgården, Gullholmen
Havsverkstan
Lär känna djuren i Västerhavet, experimentera och lär mer om vattenkraft, flytkraft, Arkimedes princip, musslors reningsförmåga och mycket mer. En kunnig marinbiolog finns på plats och lotsar dig genom verkstaden. Låna håvar, strandkikare och ge dig ut för att undersöka havet på egen hand.Du får gärna låna utrustning, som håvar, spänner, vattenkikare och krabbmeten så att du kan samla in egna djur och alger som vi sedan undersöker i havsverkstaden.
I havsverkstädernas akvarier får du lära dig mer om några av Västerhavets vanligare organismer.
Om du hittar några fina alger kan du lära dig att pressa alger och göra en liten tavla av dina pressade alger.
Du kan lära dig mer om problemen med invasiva främmande arter och du kan bli medborgarforskare och hjälpa forskarna att leta upp och rapportera några olika invasiva arter. Ett av de bästa sätten att leta efter invasiva krabbor är faktiskt att meta krabbor och vara uppmärksam på krabbornas utseende. Om du fångar invasiva krabbor av arterna blåskrabba och småprickig penselkrabba så kan du lämna in dem i havsverkstäderna så att de kommer forskningen till nytta.
Om du vill testa dina nya kunskaper om havet kan du avsluta ditt besök med att lösa Havsverkstadens havsquiz!
Se filmen om Västerhavsveckans havsverkstad på youtube
Tid: 10-15.30
Plats: Bryggan vid affären







