Hjärtstartare

5st Hjärtstartare har placerats ut på Gullholmen för att möjliggöra ett snabbt ingripande om olyckan är framme.

En hjärtstartare, även kallad defibrillator, är en apparat som analyserar hjärtverksamheten och som kan skicka en elektrisk stöt till hjärtat. Det är den enda effektiva hjälpen vid plötsligt hjärtstopp. Hjärtat får en omstart och kan få en normal rytm igen.
Tiden är kritisk, om hjärt-lungräddning och defibrillering med hjälp av hjärtstartare sätts in inom tre till fem minuter överlever 50 – 75 procent av de drabbade. Chansen att överleva minskar med tio procent för varje minut som går. Hjärtstartaren är halvautomatisk, den analyserar hjärtrytmen och rekommenderar om en defibrillering ska ske.  Man kan alltså inte göra fel.

Om du  hittar en livlös person skall du göra följande:
* Sök efter livstecken
* Påkalla hjälp, ring 112 och sätt på högtalare (det är viktigt att 112 kontakten sker omgående!)
* Säkra öppen luftväg
* Kontrollera andning
* 30 bröstkompressioner
* 2 inblåsningar
* Finns hjärtstartare, starta och följ anvisningarna

Hjärtstartaren är pedagogisk och hjälper dig t.ex. att hålla farten när du ger bröstkompressioner. Den börjar prata så fort du sätter igång den. Lyssna på instruktionerna och gör som maskinen säger. Du kan aldrig göra fel när du använder en hjärtstartare, den leder dig genom hela processen.

Exakt placering (se kartan). Titta på filmen för mer information.

OBS! Gunnar Arwidsson på SSRS Käringön poängterar att Hjärt- lungräddning (HLR) håller igång syret till hjärnan och kan fungera bra ett tag innan hjärtstartare används:

”Allra viktigast är därför att starta HRL mycket snabbt
Ring 112, sätt på högtalaren och börja med HLR

Samtalet med 112 är till god hjälp. De följer med hela tiden och och ger instruktioner, råd etc. och blir en trygghet för den som håller på.
Om man märker att patienten ej andas: lyssna och håll koll på andningen

Någon annan måste skickas och hämta ”deffen” (hjärtstartaren)

HLR funktionen enligt 1177 Vårdguiden
Så går hjärt-lungräddning till:

  • Se till att personen ligger på rygg, helst på ett hårt underlag, till exempel golvet eller marken.
  • Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanpå. Tryck ner bröstkorgen minst 5 men inte mer än 6 cm. Håll en takt av 100-120 tryck/min. Tryck 30 gånger, hårt och snabbt.
  • Växla sedan till att göra inblåsningar med mun mot mun-metoden. Öppna först luftvägen genom att lyfta hakspetsen med två fingrar och böj den medvetslösa personens huvud bakåt med hjälp av en hand på pannan. Kläm samtidigt ihop näsan med hjälp av tummen och pekfingret.
  • Ta sedan ett vanligt andetag och låt den egna munnen täcka den medvetslösa personens mun. Blås långsamt och försiktigt in luft tills det syns att bröstkorgen höjer sig. Du ska alltid göra två inblåsningar efter varandra.
  • Växla mellan att ge 30 bröstkompressioner och två inblåsningar med luft. Fortsätt så tills sjukvårdspersonal kommit till hjälp.
  • Ropa hjälp från övriga i närheten man måste bytas av då detta jobb är tungt
  • Detta är ju rätt 

Se till att platsen är säker för dig själv och patienten. Larma 112: sätt mobilen på högtalare och räkna högt, SOS kan då korrigera och komma med råd